Fantasiasta realismin kautta fantasiaan

Vaatteissa tullaan näkemään elämyksiä, vahvoja vetoja, aivan uutta tapaa luoda hahmosta epärealistinen, piirretty kuva – eli fantasia.

Turun Kaupunginteatterin pääpukusuunnittelija Tuomas Lampinen on Tom of Finland -musikaalia tehdessä sukeltanut syvälle Touko Laaksosen piirrosten maailmaan. Tuomas kertoo, miten paperille piirretyt fantasiat ovat inspiroineet tammikuussa ensi-iltansa saavan musikaalin pukuja.

Minulla oli luonnollisesti jo ennen musikaaliprojektia tietämys Touko Laaksosen piirustuksista. Toukon aiempi tuotanto 1940- ja 1950-luvuilta tuli kuitenkin minulle herkullisena yllätyksenä kaikessa laajuudessaan ja monitasoisuudessaan.

Tom of Finland -produktio lähti käyntiin kesän aikana, jonka jälkeen se on vaatinut jokaiselta osapuolelta täydellistä sitoutumista.

Vaateen tulisi olla suunniteltu niin, että se kunnioittaa Touko Laaksosen piirustuksissa olevia ajankuvia, näyttelijän tulisi olla treenattu fyysisesti niin pitkälle, että luotu vaate istuu hänen päällään parhaalla mahdollisella tavalla. Puhumattakaan kaikista muista produktion ympärillä pyörivistä tärkeistä rattaista. Jokainen osanen on liittynyt toisiinsa ja kaikki mahdollinen on pitänyt ottaa huomioon, jotta elämyksestä tulisi lavalla totta.

Spektaakkelia tekee osaltaan tietenkin myös pukusuunnittelija. Olen kulkenut Toukon elämänvaiheita yksityiskohtaisesti läpi, kuvasta toiseen.

Oikean epookin erottaminen fantasiaepookista on ollut yksi haastavimmista asioista produktiossa. Tavoite on, että katsoja pysyy fantasian ja realismin tasoissa läsnä jo puvustusta katsomalla.

Kankaassa tulee näkyä milloin realistinen hahmo, milloin piirustushahmo.

Kankaassa tulee näkyä milloin realistinen hahmo, milloin piirustushahmo. Se, että sametissa näkyisi pensselillä akvarellin tuntu, tai myöhemmässä vaiheessa Toukon piirtämien tussi- ja lyijykynähahmojen kovempi visuaalinen jälki, on koko työni päämäärä. Tunnelma pitää saada eloon vaatteeseen, jotta fantasiahahmo erottuu oikeasta hahmosta.

Mitä esitys tulee pitämään sisällään? Suuren määrän Touko Laaksosen vuosikymmeniä, erilaisia henkilöitä, niin aitoja ihmisiä Toukon elämästä kuin piirroshahmojakin.

Touko Laaksonen tapasi saksalaisen eversti Zimmermanin 40-luvulla Kämpin kulmilla. Siitä alkoivat univormufantasiat. 50-luvulla taas hän inspiroitui Marlon Brandosta Hurjapäät-leffassa, mistä tuli piirustuksiin vahvasti nahka.

Touko ja hänen siskonsa Kaija asuivat yhdessä Bulevardilla 50-luvulta lähtien. Siskosta piti tulla piirtäjä, sillä hän oli kuvataidekoulun käynyt, Toukosta taas muusikko. Toisin kuitenkin kävi. Asujaimistoon liittyi alivuokralainen Veli ja suhde Toukon ja Velin välillä muuttui parisuhteeksi.

Siitä lähtien Veli näyttäytyi myös Toukon piirustuksissa inspiraationa vaaleille, ylitsepursuaville suomipojille. Häntä kutsuttakoon Pekaksi, kun taas nahkavetimissä ja viiksissä pullistelevaa, monelle tuttua hahmoa Kakeksi.

Musikaalin pukuja inspiroivat Tom of Finlandin piirrokset eri vuosikymmeniltä

Esityksessä tulevat esiin Touko Laaksosen piirustukset, jotka muuttuvat puvustossa realistisiksi vaatteiksi niistä jälleen fantasioiksi. Eli realismia ja taas paluuta fantasiaan. Kerronnan kerrokset muuttavat muotoaan, mikä tuo esille idealismin henkilöhahmoista. Touko Laaksonen taisteli piirustuksillaan valokuvia vastaan, jolloin niissä elivät myös suureelliset, ylitsevuotavat karikatyyrit.

Vaatteissa tullaan näkemään elämyksiä, vahvoja vetoja, aivan uutta tapaa luoda hahmosta epärealistinen, piirretty kuva – eli fantasia.

Tärkeintä on välittää yleisölle myös Touko Laaksosen kuvien tunnelma, eli päivänvaloa, hymyä, uskallusta näyttäytyä ilman häpeää.

Touko Laaksonen oli kuvataiteilijana erittäin tuottelias ja hän vaikutti omalla työllään maailmanlaajuisesti. Sen haluamme näyttää ja antaa Laaksosen elämäntyölle kunniaa.

Tuomas Lampinen
Pukusuunnittelija
Turun Kaupunginteatteri

Pukusuunnittelija Tuomas Lampisen kanssa keskusteli ja keskustelun pohjalta blogitekstin kirjoitti Anna-Mari Taipalus.

Lue lisää Tom of Finlandista!